RYBY PRE MAČKY - MÁM ZARADIŤ RYBY DO STRAVY A KTORÉ? JE MAČKA A RYBY DOBRÁ KOMBINÁCIA?
Mačky a ryby - existuje kombinácia, ktorá vám napadne viac? Určite sa vám tiež v mysli vynorí obraz mačiek, ktoré netrpezlivo čakajú na ryby, aby ich s chuťou zjedli. Ale mali by ich skutočne jesť?
Ryby sa všeobecne považujú za zdravý a hodnotný zdroj bielkovín a ďalších živín. Medzi ľuďmi je móda konzumácie rýb považovaná za mimoriadne zdravú. Je to tak aj u mačiek? Sú ryby pre mačky vhodným krmivom? Ako zvyčajne, odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná a znie - záleží na tom! Na čom? Zistite to.
Čo skrývajú ryby?
Mačky majú vo všeobecnosti rady ryby. Sú spojené s rybami. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo je to tak? Takto funguje mačací inštinkt! Mačky sú mäsožravce. Ryby sú vynikajúcim zdrojom živočíšnych bielkovín a tukov. Tuky sú v mačacej strave mimoriadne dôležité. Dodávajú mačke energiu a mastné kyseliny sú vynikajúce pre kožu, srsť alebo proces hojenia rán.
Omega 3 a omega 6 kyseliny zohrávajú v mačacej strave tiež osobitnú úlohu, ich nedostatok je pre zdravie veľmi nebezpečný. Hodnotu rybieho oleja v potrave mačky nemožno preceňovať. Má napríklad dobrý vplyv na zrak, kĺby, mozog alebo nervový systém mačky.
Táto škála výhod jasne ukazuje, aký význam majú ryby v mačacej strave. Mačka by ich mala jesť. Ale je tým táto téma vyčerpaná? Nie nevyhnutne! Ešte raz: všetko závisí od ryby a spôsobu jej podávania. Niektoré ryby môže mačka jesť surové, iné je lepšie variť.
Ryby pre vašu mačku - pozrite sa, ktoré môže vaša mačka jesť surové
Mačka jediaca surovú rybu - to je najčastejší obraz mačky. Prispieva k tomu aj umenie, najmä popkultúra. Veď filmový obraz - mačky čakajúce v prístavoch na návrat rybárov - sa veľmi rozšíril.
Ktoré ryby budú pre vašu mačku vhodné v surovej verzii? Predovšetkým taká, ktorá neobsahuje tiamín a trimetylamín oxid, o ktorých sa dozviete viac o niečo neskôr, keď príde reč na ryby, ktoré vaša mačka nemôže jesť surové.
Svoju mačku môžete úspešne kŕmiť surovými rybami, ako sú treska, losos, pstruh, platesa, úhor, šťuka, halibut alebo ostriež. Neobsahujú žiadne škodlivé zložky a nie je potrebné ich pred podávaním tepelne upravovať. Pre vašu mačku budú veľmi chutným a zdravým zdrojom bielkovín. Zistite, ktoré ryby má vaša mačka najradšej.
Nedávajte svojej mačke tieto surové ryby
V rozpore s tým, čo sa zdá, nie všetky surové ryby sú vhodné pre mačky. Niektoré druhy rýb obsahujú dve nebezpečné zložky: tiamín a trimetylamín oxid.
Tiamínaza je antivitamín. To znamená, že ničí vitamín, v tomto prípade vitamín B1, inak známy ako tiamín. Tiamín je pre mačku mimoriadne dôležitý a jeho nedostatok môže viesť k utrpeniu. Je zodpovedný za metabolizmus a zabezpečuje správne fungovanie srdca, svalov a nervového systému. Jeho nedostatok vedie k slabosti organizmu mačky a môže spôsobiť ochrnutie končatín, problémy so srdcom a nervovým systémom, ako aj nechutenstvo a svalové problémy.
Na druhej strane má oxid trimetylamínový veľmi škodlivý vplyv na železo, ďalšiu dôležitú zložku správneho fungovania mačacieho organizmu. Spôsobuje, že sa železo mení z biologicky využiteľného železa na nevstrebateľné železo. To môže mačku vážne oslabiť a dokonca spôsobiť anémiu.
Medzi zdroje oxidu trimetylamínového a tiamínu patria niektoré sladkovodné, morské a oceánske druhy rýb. Našťastie sa však týchto nežiaducich zlúčenín v rybách môžete veľmi ľahko zbaviť. Stačí ryby tepelne upraviť. To stačí na odstránenie nebezpečenstva.
Ktoré ryby pre vašu mačku by sa z tohto dôvodu nemali podávať surové? Kapor, pleskáč, polock, makrela, sardely, treska jednoškvrnná, sumec, šprota, sleď, plotica, merlúza, ostriež - tieto ryby pred podávaním mačke vždy tepelne upravte. Uvarte ich alebo uduste.
Aké ryby by vaša mačka vo všeobecnosti nemala jesť?
Existujú ryby, ktoré by rozhodne nemali ísť do misky vašej mačky? Vaša mačka by určite nemala jesť údené ryby. Nenechajte sa oklamať vzhľadom. V údiarňach na dvore je bežný pohľad na mačky, ktoré viac či menej trpezlivo čakajú na kúsok ryby. Ak ryba nepatrí k tým, ktoré sa nesmú podávať surové - bude bezpečnejšie podávať ju v tejto forme.
Prečo by mačka nemala jesť údené ryby? Dôvodom je vysoké množstvo soli, ktoré sa v týchto rybách uvádza. Soľ zaťažuje srdce mačky a môže viesť k hypertenzii, ktorá zasa môže spôsobiť poškodenie obličiek.
Vaša mačka by tiež nemala jesť ryby, ktoré boli predtým zmrazené. Neviete, ako dlho v tejto forme ležali a ako boli predtým skladované. Vždy je lepšie vyhnúť sa mäsu z neistých zdrojov a informáciám o dátume alebo forme skladovania.
V miske vašej mačky by určite nemali byť ani ryby s kosťami. Kosti sú pre citlivý tráviaci systém vašej mačky veľmi nebezpečné. Môžu ho poraniť, uviaznuť v ňom a zaseknúť sa. Preto svojej mačke vždy dávajte ryby bez kostí alebo rybie mäso, ktoré bolo veľmi dobre pomleté. Aby ste eliminovali riziko uškrtenia alebo poranenia.
Nedávajte svojej mačke ani tuniaka. Táto ryba obsahuje veľa ortuti! Preto by ste ju mali v strave vášho domáceho maznáčika čo najviac obmedziť.
Ktoré ryby pre vašu mačku? Zhrnutie
Má vaša mačka rada ryby? Výborne, potom jej to nemusíte zakazovať. Ak ich však doteraz nemala možnosť ochutnať, vynahraďte jej to a dajte jej chutnú, zdravú rybu. Ktoré ryby sú vhodné pre vašu mačku? Surové alebo varené? Všetko závisí od samotného druhu ryby. Ak si nie ste istí, overte si, či daný druh obsahuje tiamín alebo trimetylamín oxid.
Ak áno - nepodávajte tieto ryby surové. Ak nie, buďte mimoriadne opatrní. Podávanie surových rýb predstavuje riziko prenosu parazitov alebo bakteriálnych ochorení. Okrem toho veterinári neodporúčajú kŕmiť mačky surovými rybami - kvôli vyššie uvedeným rybím parazitom. V takejto situácii sa odporúča tepelná úprava rýb, pokiaľ nie je istý zdroj.
Kvôli vysokému obsahu soli nedávajte svojej mačke ani údené ryby. Z bezpečnostných dôvodov podávajte skôr filé alebo mleté rybie mäso, aby sa mačka neporezala o kosti. Nedávajte mačke ani rybie konzervy alebo konzervy. Tie obsahujú soľ, ťažké kovy a konzervačné látky.
Treba si tiež uvedomiť, že niektoré ryby môžu obsahovať ťažké kovy (najmä ortuť) a dioxíny, čo sú jednoducho veľmi jedovaté látky. Tých sa napríklad pri varení nedá zbaviť, a preto by sa ryby mali podávať veľmi citlivo.